top of page

5 tipp a levendula otthoni felhasználásához

A levendula szezon idején szeretnénk néhány egyszerű tippet adni ahhoz, hogyan tudod felhasználni ezt a kedves, illatos növényt. Korábbi cikkünkben írtunk már arról, hogy a kékes virágzatú növény milyen fontos alapeleme az aromaterápiának nyugtató hatása miatt. Most részletesebben adunk tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan hasznosíthatod otthon a levendulát.A levendula egészségügyi előnyei:

  • Köztudott, hogy a levendula kitűnő az alvászavarok kezelésére. Álmatlanság esetén néhány csepp levendula illóolaj a hálószobai diffúzorban igazán hasznos lehet. A tudomány alátámasztja, hogy a levendula aromaterápiát alkalmazók ellazulnak és fokozott álmosságot tapasztaltak. A levendula olaj belélegzése helyett alternatíva lehet még a levendula olaj esti fürdővízbe csepegtetése is, illetve a szárított virágzatból készített álompárna alkalmazása is. A levendula alkalmazása nem csak megkönnyíti az elalvást, hanem az alvás minőségét is javítja.

  • Szorongás oldására, hangulatjavításra és a relaxáció elősegítésére tedd a frissen vágott csokrot vázába, átható illatával betölti a teret és csillapítja az ideges panaszokat. Tanulmányok szerint a levendula olaj belégzése lelassítja a légzést és a szívritmust – mindkét esetben könnyebben kerülhetünk relaxált állapotba.

  • A levendula antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai azt jelentik, hogy képes elpusztítani és inaktiválni a baktériumokat, így a pattanások ellen is méltó ellenség. Mivel az arcbőrt már irritálja a pattanás, a levendula illóolajának hígítását javaslom – akár alapolajjal, például kiváló minőségű olívaolajjal vagy kókuszolajjal, akár fürdőben vagy zuhanyozáskor használva.


Dekorációként is kitűnően mutat otthonodban, akár csak csokorban egy színben hozzáillő szalaggal átkötve, akár nyári kopogtatóként ajtódon. Ha ügyes kezű vagy magad is megpróbálhatsz levendula buzogányt készíteni vagy mutatós álompárnát varrni.


Dísznövényként néhány év alatt kerted ékévá válhat. Magad is kísérletezhetsz a megvásárolt tövek ültetésével, szaporításával. A kertészetekben találhatsz egészen pici, akár erkélyre vagy ládába is ültethető levendulát, illóolajnak való ipari fajtákat, de van olyan fajta is, melyből akár sövényt, térelválasztót is építhetsz. Ezek a levendulafajták mind fagytűrőek és a hazai klímához kiválóan alkalmazkodtak.

Gasztronómiai célú alkalmazása is egyre divatosabb. A híres provence-i fűszerkeverék egyik fontos alkotóeleme, mely itthon is egyre gyakrabban feltűnik a konyhában. Forró nyári napokon kitűnő frissítő a levendula szörppel vagy sziruppal ízesített limonádé. Csokoládék, lekvárok, kekszek, zselék ízesítésére is használható, igazán különleges zamatot adhat saját készítésű gasztronómiai ajándékaidnak.

Ha szívesen kisérletezel házi kozmetikumok készítésével, itt az ideje, hogy begyűjtsd a levendula virágzatát, szárítás után ebből, illetve illóolaj hozzáadásával akár szappant is készíthetsz. Nem kell hozzá más, mint néhány illatanyag mentes szappan. Ha ezeket lereszeled és víz hozzáadásával összemelegíted, hozzáadva az összemorzsolt virágzatot és illóolajat, kis hűtés után már csak szappan öntőformába kell adagolnod az elkészült masszát. Igazán illatos, egyedi ajándékod biztos sikert arat!


Fontos, hogy használat előtt meggyőzödjünk arról, hogy nem vagyunk allergiásak a növényre, sem belélegzése, sem bőrrel történő érintkezése nem okoz panaszt!64 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page