top of page

A Lavender Tihany látványműhely a Belső-tó partján helyezkedik el, ahol gondos kezekkel, természetes alapanyagokból készülnek a kozmetikumok és levendulás termékek. Minden kozmetikumot helyben készítenek a vendégek szeme láttára. A látogatók betekintést nyerhetnek a dolgozók mindennapi munkájába, megtekinthetik a levendula feldolgozásának folyamatáról szóló kiállítást, valamint a lepárlót, ahonnan a védjegyzett levendulaolajok kerülnek ki.

tihany-hellotihany-tihanyifélsziget-balaton-balatonfelvidek-turizmus-látnivalok-muzeum-kiallitas-lavendertihany.JPG

A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét: a vulkánok egykor dühöngő világát, a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját: a levendula-termesztést. Lehetőség nyílik kézműves foglalkozásra, interaktív programokra. A látogatókat élménykert, ajándékbolt és kávézó várja.

tihany-hellotihany-tihanyifélsziget-balaton-balatonfelvidek-turizmus-látnivalok-muzeum-kiallitas-levendulahaz.JPG

A múzeumban egyedi, kézzel készített marcipánfigurák és mesejelenetek találhatók. Emellett Szamos marcipánt, kézzel készített csokoládékat, szörpöket, lekvárokat, mézeket kínálnak a látogatók számára.

tihany-hellotihany-tihanyifélsziget-balaton-balatonfelvidek-turizmus-látnivalok-muzeum-kiallitas-marcipanhaz.JPG

A Garda Akvárium látogatóközpontban lehetőség nyílik élőben megtekinteni a környék vízalatti élővilágát. Az egyes halfajok élettani igényeinek megfelelően kialakított 15 édesvízi akváriumunkban megtalálhatók a közismert és ritkán látott halfajok egyaránt. A látogatóközpontban több, mint 23.000 liternyi bemutatóakváriumban gyönyörködhetnek a kicsik és a nagyok egyaránt.
A Garda kiállításnak otthont adó Garda szórakoztató komplexum további része egy LEGO kiállítás, valamint egy finomságokkal teli cukrászda.

tihany-hellotihany-tihanyifélsziget-balaton-balatonfelvidek-turizmus-látnivalok-muzeum-kiallitas-garda-akvarium.JPG

A Tihanyi Néprajzi Múzeum vagy Skanzen a település hajdani népi építészetét, az itt élő népek életmódját mutatja be. A skanzen két legjellegzetesebb épületei a Parasztgazda ház és a Halászcéh ház. A nádfedeles Parasztgazda házon apró ablakok vannak, az épületbe pedig tornácon keresztül jutunk be. Az épület lakószobájában és konyhájában járva megelevenedik előttünk az itt élők szerény mindennapjai. A használati tárgyak között találhatunk dísztárgyakat, fazekas és kézimunkákat.
A szabadtéri múzeum Halászcéh háza az egyetlen fennmaradt halászcéh ház a Balaton térségében. A házikó tökéletesen szemlélteti a tihanyi építkezés stílusát, vakolatlan falazású, körbemeszelt kis ablakokkal. A ház két részből áll, egy konyhából és egy szobából, melyek berendezései egyszerűek. Az épülethez tartozó fészerben különböző halászati eszközöket csodálhatunk.

tihany-hellotihany-tihanyifélsziget-balaton-balatonfelvidek-turizmus-látnivalok-muzeum-kiallitas-tihanyi-skanzen.JPG

A tihanyi bencés monostort I. András király 1055-ben alapította. Az alapítót itt is temették el 1060-ban. A kolostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyarországi oklevél, melynek latin nyelvű szövegében magyar szavakat, kifejezéseket is használtak. Ezért a magyar nyelv legrégibb írásos emléke is.

3a69390c9723c2f579c995194771f51d.jpg

A Magyar Királyok Panoptikuma betekintést nyújt Magyarország történelmébe. A magyar királyokat élethű és életnagyságú viaszszobrok testesítik meg. Az élményt a korabeli enteriőrök, a világítás és az audio tárlatvezetés teszi teljessé.

A Kalózmúzeumban megtalálható több híres kalóz viaszfigurája, fegyverekkel, régi pénzérmékkel, zászlókkal.

Az Indián-múzeumban betekintést nyerhetnek az Amazonas medence őslakóinak életébe, valamint a shuhar indiánok ősi szokásaiba.

tihany-hellotihany-tihanyifélsziget-balaton-balatonfelvidek-turizmus-látnivalok-muzeum-kiallitas-magyar-kiralyok-panoptikuma.JPG

A tihanyi babamúzeum a Filotás család több évtizedes gyűjteménye és alkotása. A látogatók megismerkedhetnek az európai folklórral és a magyar népviseletekkel. A babák eredeti ruhájukban láthatóak, kiegészítve korabeli játékokkal, egyéb kellékekkel.

tihany-hellotihany-tihanyifélsziget-balaton-balatonfelvidek-turizmus-látnivalok-muzeum-kiallitas-tihanyi-babamuzeum.JPG

A Fazekasház mindkét épülete a vidék hagyományait tükrözi. Az épület kívülről, -belülről is egyaránt felejthetetlen látványt nyújt. Az ide látogatók megismerkedhetnek a fazekas mesterséggel, megtekinthetik a kézzel készített tárgyakat, kancsókat, melyekből vásárolhatnak is.

tihany-hellotihany-tihanyifélsziget-balaton-balatonfelvidek-turizmus-látnivalok-muzeum-kiallitas-fazekashaz.JPG

 A Tihanyi Paprikaház az Apátság lábánál található. Az épület falait minden oldalról összekötegelt paprikákkal díszítették fel, mely igencsak egyedülálló megjelenést biztosít. A látogatók megismerkedhetnek a fűszerpaprika feldolgozásának hagyományával. Természetesen vásárolni is lehet tihanyi paprikát, különböző paprikaporokat, pálinkát, szappanokat.       

tihany-hellotihany-tihanyifélsziget-balaton-balatonfelvidek-turizmus-látnivalok-muzeum-kiallitas-paprikahaz.JPG
tihany-hello-tihany-program-múzeum-kiállítás-szabadidő

Múzeumok, Kiállítások

bottom of page