Látnivalók

Szállás lehetőségek

Tihanyi Bencés Apátság
Tihanyi Bencés Apátság

A tihanyi bencés monostort I. András király 1055-ben alapította. Az alapítót itt is temették el 1060-ban. A kolostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyarországi oklevél, melynek latin nyelvű szövegében magyar szavakat, kifejezéseket is használtak. Ezért a magyar nyelv legrégibb írásos emléke is.

press to zoom
Belső-tó
Belső-tó

A Belső-tó a Tihanyi-félszigeten található, melyet egy keskeny földkaréj választ el a Balatontól. Meglepő, de nincsenek egymással összeköttetésben, a tó vulkáni működés eredményeként jött létre. A néhány száz méterre lévő Külső-tó tájvédelmi körzet, természetvédelmi okokból nem látogatható. A félszigeten honos levendulák között lépdelve varázslatos illatfelhőben sétálhatunk, és megcsodálhatjuk a vulkánosság emlékét mai napig őrző gejzírkúpok és gejzírmezők formációt.

press to zoom
Visszhang-domb
Visszhang-domb

A Visszhang-domb a Pisky-sétány végén található, mely a 18.század közepén jött létre. Itt helyezkedik el az Echo-kő, melytől az elkiáltott szavak az Apátság faláról pár másodperc leforgása alatt visszaverődnek.

press to zoom
IV. Károly Kálvária
IV. Károly Kálvária

A Krisztus kínszenvedését és keresztútját jelképező, feliratos és bronz domborműves kőből készült stációit, sztéléit, a történelmi Magyarország vármegyéinek és szabad királyi városainak nevében állították fel. A délre lejtő domboldal tetején épült fel Krisztus kőkeresztje, háttérben pedig gejzírites mészkőtömbökből épített “hármas halom” és IV. Károly magyar király bronztáblája.

press to zoom
Apáti templomrom
Apáti templomrom

A Tihanyi-félszigeten, az Apáti-hegy lábánál fekvő, hajdani Apáti település egyetlen ránk maradt emléke, a templom. Az épület a török hódoltság alatt pusztult el a faluval együtt. Az Apáti templomrom Helyreállítási Alapítvány építette újjá, manapság már miséknek és koncerteknek is otthont ad, igaz még sokan apáti romként emlegetik.

press to zoom
Pisky sétány
Pisky sétány

A sétány Pisky István várkapitányról kapta nevét. A sétány a Visszhang-domb tövéből indul és egészen az Apátságig vezet. Az útvonalon haladva gyönyörű panoráma nyílik a magyar tengerre.

press to zoom
Barátlakások (Remetetelep)
Barátlakások (Remetetelep)

A tihanyi barátlakások a 10.-11. század környékén keletkeztek. Gyakran emlegetik a lakásokat remetebarlangként, azonban fontos tudni, hogy ezeket nem a természet, hanem emberkéz alkotta, így nem nevezhetők igazából barlangoknak. Érdekesség, hogy az épen maradt három remetelak Közép-Európa egyetlen épen maradt remetetelepe.

press to zoom
Aranyház-gejzírkúp
Aranyház-gejzírkúp

A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmező mintegy hárommillió évvel ezelőtt keletkezett. A gejzírek közül ma már csak mintegy 50 db található, közülük a legnagyobb az Aranyház-gejzírkúp, mely nevét a tömegesen rátelepedett sárga színű zuzmóról kapta.

press to zoom
ciprián2
ciprián2

A Ciprián forrás a félsziget egyetlen természetes vízlelőhelye. Mai nevét Halbik Ciprián Gáspár tihanyi apátról kapta, aki a forrás állítólagos felfedezője. A tó vize mellett ez a forrás biztosíthatta a barátlakások lakóinak vízszükségletét.

press to zoom