top of page
_MG_1726.jpg

Egy nap Tihanyban

Egy Este Tihanyban

Délelőtti városnézés Tihanyban

Kora reggel Tihanyba érve felmerülhet a kérdés, hogy hol érdemes megállni egy kellemes napindító kávéra vagy teára?! Tihanyban ez nem lehet kérdés, hiszen az Apátsági Rege Cukrászdában nem csak a kínálat, de a Balatonra táruló tágas terasz is igazán hívogató! Páratlan panoráma, finom ételek és italok.

Egy kellemes reggeli után érdemes célba venni Tihany legnagyobb látnivalóját és környékét. A Tihanyi Apátság mellett található a Csokonai Liget, melynek idilli hangulata magával ragadó élményt nyújt. A Tihanyi Apátság egész évben látogatható, így azt is érdemes legalább egyszer közelebbről megtekinteni, ha az ember Tihanyban jár.

További nézelődésre kiváló lehet, ha az ember felpattan a Tihanyon belül közlekedő kisvonatra. A kisvonatozás tökéletes lehet egy gyors városnézésre, ahol az ember kiszemelheti hová akar még betérni majd a nap folyamán.

Az aktív kikapcsolódást követően nem szabad kihagyni egy levendulás programot, hiszen Tihanyban június-július környékén indul meg a levendulavirágzás és a Levendula Hetek, melyről a leghíresebb a település. Bármilyen évszakban is érkezik az ember szép és tartalmas kikapcsolódásban lehet része, ugyanis a Lavender Tihanyban megismerkedhetünk a levendulával és annak történetével a Levendula Kiállításon keresztül, és ha ez még nem lenne elég bepillanthatunk abba is, hogy miképp készülnek a Tihanyban lepárolt levendula illóolaj felhasználásával készült termékek!

A sok-sok izgalom és levendula illat után érdemes célba venni a Belső-tó partját is, hiszen innen pár perce található. A Belső-tó magával ragadó hangulatú, és ha elég szemfüles az ember még ürgékkel is találkozhat! A tó körbesétálható és minden évszakban megvan a maga szépsége. Látható innen a Tihanyi Apátság is és szürkemarhák is.

Délutáni feltöltődés a központban

Tihany másik legnagyobb nevezetessége a Tihanyi Visszhang Domb. A Belső-tó partjáról felfelé menet jó időben érdemes lehet megállni az országszerte híres Levendula Fagylaltozónál, ahol finomabbnál-finomabb kézműves fagylaltok közül válogathat az ember!

 

A fagylalttal karöltve érdemes úgy tovább haladni a következő célpont felé, hogy útba essen a Batthyány utca, ahol sok-sok szuvenírbolttal találkozhatunk. Ezeknek a tihanyi kis utcáknak megvan a maga hangulata, a macskakővel és azzal a rengeteg kézműves portékával.

A tihanyi visszhang melletti dombon lévő kálváriát eredetileg az 1920-as években építették, ám a század közepén ledöntötték, majd újjáépítése 2013 őszére készült el. Tetejéről csodás panoráma nyílik az apátságra és a Balatonra.

Tihany egyik legismertebb jelképe a Tihanyi Visszhang.  A visszhang dombon található egy ülő hölgyet ábrázoló szobor, ahonnan elkiáltva hangunk a több mint 300 méter messze lévő bencés apátság falairól verődik vissza, így hallhatjuk a visszhangot.

Több magyar költő verseiben is megjelenik az echokő, a legismertebbek köztük Csokonai Vitéz Mihály A Tihanyi echóhoz című költeménye és Garay János regéje.
Garay mondája szerint, élt egyszer egy gyönyörű, de néma királylány, aki a tihanyi dombokon legeltette aranyszőrű kecskéit.

A Balatonból kiemelkedve meglátta a lányt a hullámkirály, aki egy korsó kecsketejet kért a szépségtől beteg fia gyógyítására, cserébe pedig feloldja őt a némaság alól. A királyfi azonnal jobban lett a tejtől, a lány pedig gyönyörű hangon szólalt meg. A fiú beleszeretett a lányba, azonban a királylány elutasította, ebbe a szerelmi bánatba pedig belehalt az ifjú. A király ezért megátkozta a lányt és egy sziklába zárta. 

Az aranyszőrű nyájat elnyelte a Balaton, a királylány pedig a sziklába zárva felelget az arra járóknak, mert belőle lett a tihanyi visszhang.

 

A Visszhang kipróbálása és egy tartalmas nap lezárásképp érdemes megkoronázni az estét egy mennyei vacsorával páratlan kilátás mellett az Echo Étteremben, mely egész éves nyitvatartással várja vendégeit! Az étteremben az étlapon az adott évszakra jellemző ízek közül válogathatunk.

A kiadós vacsora után még érdemes egy utolsó sétát tenni a Pisky Sétányon!

bottom of page